Weten wat aan deze post voorafgaat? Lees dan eerst deel 1 van onze bouwreeks. 

Het was reikhalzend uitkijken naar half oktober, want dan zouden de échte werken eindelijk van start gaan. Alles tot en met de gesloten ruwbouw zouden we laten doen, maar daarna gingen we zo veel mogelijk zelf in handen nemen. Onze funderingen werden dus uitgegraven en de rioleringen werden gelegd. Ik ga daar gewoon wat fotootjes van posten want ik kan jullie daar uiteraard niet meer details over geven, hé. Funderingen en al. Nogal saai, je kan dat niet decoreren enzo. Allez ja, ik viel een beetje in slaap tijdens dat onderdeel van de bouwbesprekingen. :) Elliot vond het uiteraard wel allemaal de maks! Ik denk dat die later in de bouw gaat. Ofwel wordt hij boer zodat hij met tractors kan rijden.

Daarna werd de vloerplaat gegoten.

Toen kreeg ik een paniekske want dat zag er veel te klein uit! Een drietal weken later ging de montage van start. Op de foto’s hieronder zie je het huis mooi groeien. Op dag 1 werden de muren van het gelijkvloers gezet, op dag 2 de verdiepingsvloer, op dag 3 kwam de eerste verdieping met het plafond er al op en tegen dag 5 of 6 was het huis klaar tot en met het dak en moesten er enkel nog wat kleine afwerkingen gebeuren. Zalig om dat zo snel vooruit te zien gaan, maar vooral ook supermaf!


Bij dezen weten jullie nu ook met welke firma we bouwen. :)

Anderhalve week na de start van de ruwbouw was ons huis ‘af’ en kon Klaas erin om met de afwerking te beginnen. Alle technieken (sanitair, elektriciteit, ventilatie, zonneboiler en vloerverwarming op aardgas) doen we zelf en zijn het eerste punt op ons lijstje. Vloerverwarming houden we tot het allerlaatste, want als alle andere technieken af zijn, wordt eerst de PUR gespoten. Dan hebben we een week de tijd om de vloerverwarming te leggen en dan wordt de chape gegoten. PUR en chape doen we niet zelf trouwens. De plafonds en de zolder moeten nog geïsoleerd worden en vervolgens moet daar ook nog gyproc tegen komen. Dat doen we dan weer zelf, maar de opstop (het wegwerken van de naden en vijsgaten) laten we dan weer doen door een opstopper omdat dat echt netjes moet gebeuren. Eens dat achter de rug is, kunnen we beginnen vloeren en kan de trap (nog iets dat we uitbesteden) geplaatst worden. Dan moeten we enkel nog de sanitaire toestellen installeren (allez ja, zorgen dat we een bad, douche, lavabo’s en wc’s hebben) en muurtegeltjes hangen en dan zijn we ‘klaar’. ‘t Is te zeggen: dan kunnen we verhuizen. Uiteraard zijn er dan nog verschillende afwerkingspunten maar ik heb daar op dit moment nog niet echt zicht op, dus daar schrijf ik later wel eens in meer detail over. Veel van die laatste afwerking zal ook afhangen van hoeveel tijd en geld we nog hebben (pakweg de trap behandelen en verven of de muren van het gelijkvloers primeren en verven) dus dat is sowieso een beetje moeilijk om in te schatten nu. :)

De volgende post in onze reeks wordt er eentje over de technieken en isolatie. Eigenlijk zou ik die beter laten schrijven door Klaas, want ik vind dat een regelrechte snoozefest en weet er dus bitter weinig over. Maar ik kan jullie wel vertellen hoe wij te werk zijn gegaan om het zo betaalbaar mogelijk te houden. Straks wordt het toch nog een interessante post, zeg!