Zoals ik hier al vertelde, gebruik ik tegenwoordig de Verbeelding Book Challenge om op een andere manier nieuw leesmateriaal te kiezen. We zijn nu 9 dagen verder en ik ben klaar met The Book Thief, heb dan een ander boek gelezen en ben nu alweer bezig in het volgende. Ik ben vast de enige Vlaming die graag pendelt.

boekjes-1

Ik vind het heerlijk als mijn boeken er beduimeld uitzien, met omgekrulde hoekjes, een gekraakte rug en pagina’s die wat bol staan. Geweldig symbolisch voor het volle leven dat ze geleid hebben terwijl ik ze las. Poëtisch van mij, hé? Anyway. The Book Thief dus. Wat een magnifiek boek. Het duurde eventjes voor ik goed en wel op gang was omdat het begin nogal bevreemdend is. De verteller is de dood zelf en dat kom je toch niet vaak tegen. Het boek gaat over een (als ik me niet vergis) 9-jarig Duits meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Liesel komt in een pleeggezin terecht en ontpopt zich tot heuse boekendief. Het boek vertelt het verhaal van een gewoon gezin tijdens de oorlog, al hebben ze ook een groot geheim. We lachen met haar mama, we koesteren haar papa. We leren Liesels buren kennen en vooral Rudy is een belangrijke figuur. Oh, Rudy. Tegen het einde van het boek werd het zo erg dat ik op de trein bijna gebleit heb. Een boek dat onder je huid kruipt en dat ik op Goodreads een welverdiende maximumscore van 5 sterren gaf. Ik wil sowieso ook nog de film zien, al zal die hoogstwaarschijnlijk niet kunnen tippen aan het boek.

Ik las The Book Thief ‘s avonds uit, in de zetel, omdat ik niet meer kon wachten tot de volgende dag om te weten hoe het verhaal afliep. De ochtend erna was ik heel gehaast om te vertrekken (ik miste zelfs mijn trein) en vergat ik dus ook een nieuw boek uit onze bibliotheek (dat klinkt toch indrukwekkender dan ‘boekenkast’, hé?) te halen. Het was dus een saai treinritje naar het werk, waardoor ik dus natuuuurlijk mijn beklag moest doen tegen mijn collega. Hij bood mij prompt een van zijn bibliotheekboeken aan en dat kwam zowaar goed van pas! Ik herinnerde mij plots dat een van de puntjes van de Verbeelding Book Challenge een thriller was, exact wat ik net had voorgeschoteld gekregen. Illusies van Thomas Erikson is een typische Scandinavische thriller. Tot mijn grote schaamte las ik nog nooit iets van dat genre. Veel kan ik dus ook niet vertellen zonder de clou prijs te geven en ik veronderstel dat Scandinavische thrillers allemaal een beetje hetzelfde stramien volgen. Hoofdpersonage van dienst is Alex King, een gedragspsycholoog die gebruik maakt van Jungs kleurrijke persoonstypes. Wanneer een steenrijke Zweed geëxecuteerd wordt, wordt Kings expertise gevraagd om getuigen te verhoren en een inzicht te proberen krijgen in het profiel van de dader. Bovendien worden nog meer rijke stinkers vermoord én verdwijnt een volledig gezin.

Ik vond het van in het begin suuuperspannend en heb besloten om eens wat vaker een thriller uit onze boekenkast te halen. Het toppunt van diep in een verhaal verzonken zijn, maakte ik trouwens mee toen ik aan de ontknoping van dit boek was gekomen. Ik zat op de trein naar huis te lezen en merkte dat we eindelijk vertrokken vanuit het station. Ik keek op mijn gsm en zag dat het al 16u33 was terwijl mijn trein om 16u11 had moeten vertrekken. Ik was volledig in paniek, merkte dat de trein meteen na het verlaten van het station een rare bocht maakte die ik niet herkende en was ervan overtuigd dat ik op de verkeerde trein zat. Ik besloot het eerstvolgende station af te wachten om te zien waar ik zat, en had al visioenen van Klaas die mij ergens in the middle of nowhere zou moeten komen oppikken om 18u. Na 10 minuten kwamen we eindelijk in het eerstvolgende station aan… dat mijn eindbestemming bleek te zijn. Seriously. Zó hard aan ‘t lezen dat ik niet had gemerkt dat we netjes op tijd uit mijn vertrekstation vertrokken waren, dat we bijna een halfuur gespoord hadden en dat we aangekomen waren in het tussenstation.

Hoe ziet mijn lijstje er nu uit?

 1. Een boek van 500 pagina’s of meer  The Book Thief – Markus Zusak
 2. Een boek gepubliceerd in je geboortejaar
 3. Een non-fictie boek
 4. Een fantasy boek
 5. Een sci-fi boek
 6. Een graphic novel
 7. Een mystery of thriller boek  Illusies – Thomas Erikson
 8. Een romance of chicklit
 9. Een boek dat gericht is op kinderen onder de 12
 10. Een boek gebaseerd op waargebeurde feiten
 11. Een historische roman
 12. Een boek met prentjes
 13. Een boek dat een prijs heeft gewoon (Pulitzer, Man Booker, Nobel, Gouden Uil,…)
 14. Een boek dat iemand je heeft aangeraden
 15. Een boek dat voor 1900 werd gepubliceerd
 16. Een reeks (mag een reeks zijn die je al begonnen bent)
 17. Een boek waar je gek van was als kind
 18. Een boek dat je ooit begonnen bent maar nooit hebt uitgelezen
 19. Een boek met een 65+ hoofdpersonage
 20. Een boek dat je kan uitlezen op een dag
 21. Een boek dat verfilmd werd
 22. Een boek waar een televisie reeks werd op gebaseerd
 23. Een boek dat al zeer zeer zeer lang op je te lezen lijst staat
 24. Een boek dat zich afspeelt in Azië
 25. Een boek dat zich afspeelt in Afrika
 26. Een boek dat zich afspeelt in Latijns-Amerika
 27. Een boek dat zich afspeelt in Oceanië
 28. Een boek in een andere taal dan dat je anders leest
 29. Een bundel kortverhalen
 30. Een poëzie bundel

Op dit moment ben ik 12 Years a Slave van Solomon Northup aan het lezen. Ik had die eerst gekozen als boek dat voor 1900 werd gepubliceerd (punt 15), maar besloot dat ik voor die categorie beter een echte klassieker à la Jane Austen lees. Gelukkig kon ik het relaas van Solomon Northup ook onderbrengen onder de derde categorie, want het verhaal is gebaseerd op feiten. Ik vond de film alleszins fantastisch (mede door die megahete Chiwetel), dus ik verwacht van het boek minstens even veel!