Ik las ergens vorige week opnieuw een boek uit voor de Verbeelding Book Challenge! In mijn vorige post vertelde ik al dat ik voor 12 Years a Slave van Solomon Northup gekozen had. Eigenlijk kon ik dat boek bij verschillende categorieën plaatsen, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor nummer 10 (een boek gebaseerd op waargebeurde feiten), omdat ik voor nummer 3, 11 en 15 nog makkelijk andere titels kan bedenken.
Ik denk dat de meeste mensen 12 Years a Slave ondertussen wel kennen door de verfilming. Dat is ook hoe ik voor het eerst over het verhaal hoorde. Solomon Northup was een zwarte man in het Amerika van de jaren 1840. Belangrijk om weten is dat hij een ‘free man’ was, geen slaaf dus. Hij had een vrouw en drie kinderen en verdiende goed de kost. Op een dag werd hij doodleuk ontvoerd en verkocht als slaaf. Gedurende 12 jaren werkte hij op verschillende plantages zonder dat iemand wist dat hij eigenlijk een vrije man was. Uiteindelijk wist hij toch zijn vrijheid te herwinnen en schreef hij dit verhaal neer. Allez zeg. Kunt ge u nu voorstellen dat dat u overkomt? Ik ook niet. Maar blijkbaar was hij lang niet de enige die het meemaakte.
Maar dus. De gelijknamige film was ontzettend mooi, maar zó hard, zó erg. Bij het boek had ik minder dat gevoel, maar volgens mij kwam dat enerzijds doordat ik door de film al wist wat er zou gebeuren en anderzijds omdat je in een boek minder geconfronteerd wordt met het visuele aspect. Want in de film zié je de slaven gegeseld en verkracht worden. Voor zover ik mij de film nog goed kan herinneren denk ik wel dat het boek heel trouw gevolgd werd. Ik heb geen dingen gelezen die nieuw waren voor mij, dus op dat vlak wist ik perfect wat te verwachten.
Wat mij op een gegeven moment opviel, toen ik efkes mijn boek sloot om na te denken over wat ik net had gelezen, was dat ik het verhaal bijna als fictie aan het lezen was. Dat wat er in het boek stond zo vreselijk en zo mensonterend was, dat ik mij diep vanbinnen precies niet kon voorstellen dat dat echt kon zijn. Eens ik het besef dat het wél gebaseerd was op feiten tot mij liet doordringen was het alsof de grond onder mijn voeten wegzakte.
Toen ik begon te lezen was de taal wel een hele aanpassing. Het boek werd gepubliceerd in 1853 en het taalgebruik is dan ook even archaïsch als je zou denken. Het taalgebruik was heel stoffig, met zinsconstructies en woordkeuzes die anno 2015 vreemd aandoen, maar eigenlijk wende dat heel snel. Het zorgde er wel voor dat ik er ietsje langer over deed om het boek uit te lezen, terwijl het toch nog niet eens 200 pagina’s telt. Ik heb het desondanks toch heel graag gelezen, positief want oude romans schrikken mij door de taal vaak af. Nog eens bevestiging dat dat niet hoeft. :)
En nog efkes een update van het lijstje:
Een boek van 500 pagina’s of meerThe Book Thief – Markus Zusak- Een boek gepubliceerd in je geboortejaar
- Een non-fictie boek
- Een fantasy boek
- Een sci-fi boek
- Een graphic novel
Een mystery of thriller boekIllusies – Thomas Erikson- Een romance of chicklit
- Een boek dat gericht is op kinderen onder de 12
Een boek dat gebaseerd is op waargebeurde feiten12 Years a Slave – Solomon Northup- Een historische roman
- Een boek met prentjes
- Een boek dat een prijs heeft gewoon (Pulitzer, Man Booker, Nobel, Gouden Uil,…)
- Een boek dat iemand je heeft aangeraden
- Een boek dat voor 1900 werd gepubliceerd
- Een reeks (mag een reeks zijn die je al begonnen bent)
- Een boek waar je gek van was als kind
- Een boek dat je ooit begonnen bent maar nooit hebt uitgelezen
- Een boek met een 65+ hoofdpersonage
- Een boek dat je kan uitlezen op een dag
- Een boek dat verfilmd werd
- Een boek waar een televisie reeks werd op gebaseerd
- Een boek dat al zeer zeer zeer lang op je te lezen lijst staat
- Een boek dat zich afspeelt in Azië
- Een boek dat zich afspeelt in Afrika
- Een boek dat zich afspeelt in Latijns-Amerika
- Een boek dat zich afspeelt in Oceanië
- Een boek in een andere taal dan dat je anders leest
- Een bundel kortverhalen
- Een poëzie bundel
Ondertussen al zowat halverwege mijn volgende boek! Niet slecht voor nog maar een maand met de challenge bezig te zijn, hé? Het gaat vooruit!
Het boek las ik (nog) niet, maar ik zag de film een tijdje terug. Als je er bij stil staat inderdaad dat het er echt zo aan toe ging in die periode is dat haast niet te geloven hé. Gelukkig staan we nu (over het algemeen) toch veel verder dan dat.
Gelukkig maar! Als is er dan weer op andere vlakken nog (veel) plaats voor verbetering. :)
Kei leuke challenge! Moet ik ook is doen :)
Dit boek lijkt me wel heel triest…als ik weet dat het echt gebeurt is, of dat gelijkaardige dingen echt gebeuren, vind ik het moeilijk om het te gaan lezen. Toch vind ik dat ook wel nodig, ik wil niet mijn kop in het zand gaan steken ofzo…
Bij mij zorgt dat er net voor dat ik nog meer zin krijg om het te lezen. Precies alsof ik de confrontatie wil opzoeken of zo…