De afgelopen twee maanden las ik opnieuw vier boeken. Ondertussen blijkt dat ik dus mag zeggen dat 2 stuks mijn maandgemiddelde is. Hoewel ik een van die vier al sinds juli aan het lezen was (of eigenlijk eerder sinds 2007, maar kom) ben ik daar toch best tevreden mee.

The God of Small Things – Arundhati Roy

Estha en zijn tweelingzus Rahel komen ter wereld in het Zuid-Indiase Kerala. Ze groeien op in het ouderlijk huis van hun mooie en mysterieuze moeder Ammu, dat zij delen met hun gedesillusioneerde grootvader, hun eigenzinnige grootmoeder, een oudtante die rouwt om haar verloren liefde, en hun veelbelovende oom Chacko. De familie is ondernemend en welvarend, en de tweeling groeit voorspoedig op. Maar dan is er de Verschrikking, het rampzalige voorval waardoor Estha en Rahel, nauwelijks zeven jaar oud, in een noodlottige stroomversnelling terechtkomen en elkaar voor jaren uit het oog verliezen. Het is deze tragedie die de familie als een lange slagschaduw blijft achtervolgen.

Punt 27 van de Verbeelding Book Challenge is ‘een boek dat je ooit op school moest lezen om te zien wat je er nu van denkt of om het eindelijk te lezen omdat je het toen niet las’. Ik moest even nadenken, want tijdens mijn jaren in Gent heb ik veel boeken moeten lezen maar er ook zeer veel niét gelezen, of maar bepaalde stukjes. Eentje dat me altijd is bijgebleven is The God of Small Things van Arundhati Roy. Als ik me niet vergis stond dat op de leeslijst in mijn eerste bachelor en hoewel ik mijn best heb gedaan, geraakte ik niet voorbij de eerste 100 pagina’s, en ik denk dat dat al ruim gerekend is. Enkele jaren later gaf ik het nog een kans, maar weer mislukte het. Voor de VBC besloot ik nog een effortke te doen en het is mij gelukt! 9,5 jaar na datum (faaaak, ik word oud!) is hij eindelijk uit.

… maar opnieuw heb ik het dus niet graag gelezen. Niet graag is misschien veel gezegd, maar ik heb mezelf toch echt moeten dwingen om door te zetten. Nochtans heeft het verhaal alles waar ik van hou: een familieverhaal gesitueerd in een andere cultuur met kinderen als centrale figuur en een groot, schokkend geheim of mysterie dat onthuld moet worden. Roy hanteert ook een heel kleurrijk, beeldend taalgebruik waardoor je je zó in India waant. Je voelt de drukkende warmte aan je lijf plakken en je ruikt de specerijen die zo typerend zijn voor het land én het verhaal. Ik leefde mee met de personages, zeker wanneer hun wereld ontspoorde en vond het lot van de tweeling hartverscheurend. En toch moest ik worstelen en spartelen om het boek door te komen en was ik opgelucht toen het eindelijk uit was. Ik kan niet zeggen waaraan het lag. Misschien werd het allemaal te lang uitgesponnen? Ik denk dat het boek gerust 100 pagina’s korter had kunnen zijn. Volgens mij is dit zo’n roman die ik over 10 jaar nog eens zal moeten herlezen, om het dan hopelijk ten volle te appreciëren. Drie sterren!

Oorsprong – Dan Brown

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, is te gast in het hypermoderne Guggenheim-museum in Bilbao, voor de presentatie van een onthulling die de wetenschap voor altijd zal veranderen. Maar de zorgvuldig georkestreerde avond barst plotseling uit in chaos, waardoor de waardevolle ontdekking van miljardair en futuroloog Edmond Kirsch voorgoed dreigt te verdwijnen. Duizelig en geconfronteerd met een directe dreiging ontsnapt Langdon uit Bilbao, samen met de elegante museumdirecteur Ambra Vidal.

Ze vluchten naar Barcelona, gehaast op zoek naar een wachtwoord dat Kirsch’ geheim kan ontsluiten. Langdon en Vidal zoeken hun weg door de donkere gangen van verborgen geschiedenissen en extreme religies, moderne kunst en raadselachtige symbolen, terwijl ze een gekwelde vijand moeten ontwijken die zijn alwetende macht rechtstreeks aan het Spaanse Koninklijk Huis lijkt te onttrekken – en die voor niets zal terugdeinzen om Edmond Kirsch tot zwijgen te brengen …

Robert Langdon wordt geconfronteerd met de vragen die de mensheid al eeuwen bezighouden: waar komen wij vandaan en waar gaan wij naartoe? ‘Oorsprong’ is een adembenemend avontuur vol moderne kunst, innovatieve technologie, codes, religie, geschiedenis en architectuur.

Toen de hype rond De Da Vinci Code losbarstte, deed ik vrolijk mee en las ik ook nog de andere 3 romans die Dan Brown toen al geschreven had (Het Bernini MysterieHet Juvenalis Dilemma en De Delta Deceptie). Over ‘t algemeen lees ik niet vaak soortgelijke bestsellers (ik vergelijk die precies een beetje met Aspe of zo, of standaard whodunits) maar Dan Brown veroverde mijn tienerhartje. Hij veroverde het hárd. En ge weet hoe dat gaat met tienerliefdes, dat blijft, hé? Zelfs al schaam je je daar dan een beetje voor, je blijft trouw aan je guilty pleasures. Zo gaat dat met mij en den Dan dus ook. Schrijft hij weer een nieuwe pageturner, dan loop ik als een giechelende bakvis naar de boekenwinkel om zo snel mogelijk te kunnen beginnen lezen. Eigenlijk heb ik enkel Het Verloren Symbool minder graag gelezen. En dat de boeken over Robert Langdon dan nog verfilmd worden met Tom Hánks, tja… Dat is het helemaal, hé. Hoe kan ik dan nog weerstaan? Niet, zeg ik u.

Deze Oorsprong vond ik weer zalig. Heel spannend, heel beeldend, razendsnel en boordevol weetjes waarvan je tijdens het lezen twijfelt of dat nu echt of toch verzonnen is. De opbouw naar dé grote onthulling, het antwoord op de vragen waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan, wordt bijna pijnlijk lang uitgesponnen. Je wil zó graag weten wat de futuroloog Kirsch nu eindelijk ontdekt heeft dat je bijna diagonaal zou beginnen lezen om het toch maar zo snel mogelijk te ontdekken. Maar toen deed hij eindelijk zijn ontdekking uit de doeken en was het zo’n beetje van womp womp womp. Zo jammer vond ik dat. De antwoorden waren weinig spectaculair, maar de uiteindelijke slechterik zorgde wel voor een klein WTF-momentje. Fijn dat dat er toch nog was. 4 sterren!

Ik kon dat boek trouwens voor geen enkel puntje doen passen, dus ik was héél content dat er amper een dikke week na de Nederlandstalige publicatie wereldwijd al ruim 100.000 exemplaren verkocht bleken te zijn. Puntje 5 dus!

Liefde kent veertig regels – Elif Shafak

Ella Rubenstein is veertig jaar oud en niet gelukkig getrouwd, als ze een baan als proeflezer aanneemt voor een literair agentschap. Opeens staat haar leven op z’n kop. Haar eerste opdracht is het lezen van een manuscript over de oude, beroemde en mystieke soefi Rumi, gepassioneerd dichter en advocaat van de liefde.

Langzaamaan realiseert ze zich dat dit dertiende-eeuwse levensverhaal haar eigen verhaal weerspiegelt. Ze stelt zich open voor nieuwe mogelijkheden en omarmt zo de tijdloze boodschap van deze spirituele dichter.

Door mijn leesclub lees ik nu regelmatig weer boeken van de bib. Ik heb dat heel lang niet meer gedaan, kocht al mijn boeken zelf omdat ik het fijn vond om ze na het lezen in mijn kast te kunnen zetten. Maar nu met de leesclub begin ik dus al eens vaker aan een verhaal waarvan ik niet weet of ik het eigenlijk wel mooi zal vinden. Nu we ons hier ten Huizeke Sluizeken aan een strakker budget moeten houden, betekent dat dan ook dat ik de geneugten van beduimelde boeken en uitleentermijnen aan het herontdekken ben. Liefde kent veertig regels las ik dus voor de leesclub én voor punt 24 van de VBC.

Wat dit boek mij pijnlijk duidelijk maakte is dat ik echt niets weet over de islam of het soefisme. Op zich was dat misschien niet echt nodig omdat het boek vooral over (naasten)liefde gaat, maar wat meer culturele bagage was wel aangenaam geweest. Ik denk dat ik veel lagen en betekenissen gemist heb. Ik vond het boek best fijn om te lezen, zeker de hoofdstukken over de randfiguren. Je komt meer te weten over het leven van een prostituee en een dronkaard in het Turkije van de 13e eeuw. Op zich al superinteressant dus. De eigenlijke hoofdstukken over Roemi en Sjams spraken me het minst aan omdat die met momenten enorm esoterisch waren. Dan las ik gewoon wat vlugger door zonder echt stil te staan bij de boodschap van het verhaal. Eigenlijk vond ik de verhaallijn van Ella nog het tofst om te lezen, maar uitgerekend die plot was het minst uitgewerkt. Ik was niet echt onder de indruk toen het boek uit was, maar de nabespreking met de leesclub van Femma heeft toch gezorgd voor een positiever gevoel nu! Vast en zeker omdat Tineke zo’n zotte voorbereiding mee had en ons ontzettend veel heeft bijgeleerd over de islam, het soefisme en de politieke en culturele geschiedenis van Turkije. Drie sterren voor Liefde kent veertig regels, 5 sterren voor Tineke! :)

Wat jij niet ziet – Sarah Pinborough

Louise is een alleenstaande moeder. Tijdens een zeldzaam avondje uit ontmoet ze een man en valt als een blok voor hem. De maandag erop ontmoet ze haar nieuwe baas, David. De man uit het café, die getrouwd blijkt te zijn, en die zegt een fout te hebben begaan. Dan ontmoet Louise Adele, de vrouw van David. De twee raken bevriend en Louise leert een heel andere kant van David kennen. Er lijkt iets goed mis in hun huwelijk. Louise wil weten wat…

Alweer een aanrader van mijn collega. Volgens mij past dit boek in de omschrijving van punt 23, een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest. Als ik me niet vergis speelt het verhaal zich af in Groot-Brittannië. Weinig exotisch binnen dit thema, maar soit. Wat jij niet ziet begint met een heuse geheimhoudingsverklaring waarmee je als lezer akkoord dient te gaan. Over de ontknoping hoor je in verhullende termen te spreken en daartoe werd ook #WTFthatending in het leven geroepen. En bij de laatste hoofdstukken dacht ik ook effectief ‘WTFFFFF?!’ Tot twee keer toe! Ik had het totaal niet zien aankomen. Het is onmogelijk om meer te vertellen dan wat ik hierboven al kopieerde van de flaptekst, want dan verklap ik meteen een groot deel van de onthulling, maar ik vond het heel erg spannend én onvoorspelbaar. Een minpuntje voor mij was het hoofdpersonage, Louise. Ze deed me ontzettend hard denken aan Rachel uit Het meisje in de trein, want die wou ik ook regelmatig eens door elkaar schudden en aanmanen om eens logisch na te denken en geen stomme beslissingen te nemen. Vier sterren!

Het mag duidelijk zijn dat ik nooit 30 boeken uit zal hebben tegen het einde van deze maand, maar al bij al ben ik wel al tevreden over mijn leesgedrag dit jaar. Ik heb meer gelezen dan toen ik nog studeerde en dat terwijl ik toen geen werk, geen kinderen en geen bouw had. Speekselmedaille voor mezelf! Ik droom stiekem van een jaartje waarin Kathleen geen Verbeelding Book Challenge opstelt. Dan kan ik dat jaar gebruiken om volledig bij te benen, haha!

Mijn lijstje ziet er ondertussen zo uit:

 1. Een boek met meer dan 700 pagina’s (ieder jaar een beetje meer)   Een klein leven – Hanya Yanagihara
 2. Een boek met minder dan 200 pagina’s (om het voorgaande puntje te compenseren)    Waarvan wij droomden – Julie Otsuka
 3. Een boek geschreven door meerdere auteurs
 4. Een boek geschreven door iemand die jonger is dan jou
 5. Een boek waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht    Oorsprong – Dan Brown
 6. Een self published boek (een boek dat niet werd uitgegeven bij een grote uitgeverij, maar zelf door de auteur werd uitgegeven. Ik heb nooit gezegd dat deze challenge makkelijk ging zijn. )
 7. Een boek gepubliceerd in 2017   Wil – Jeroen Olyslaegers
 8. Een boek geschreven door een celebrity (filmster, muzikant,…)
 9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt (want er gaat niets boven een boek met een lange titel)
 10. Een boek met een titel die bestaat uit één woord  Woesten – Kris Van Steenberge
 11. Een boek met een kleur in de titel
 12. Een boek met een nummer in de titel   13 reasons why – Jay Asher
 13. Een boek met een illustratie op de cover  The Miniaturist – Jessie Burton
 14. Een non-fictie boek    Effectief communiceren met kinderen – Adele Faber & Elaine Mazlish
 15. Een boek over boeken of waarin boeken een belangrijke rol spelen
 16. Een boek over reizen of waarin een reis een belangrijke rol speelt (roadtrip, wandeltocht,…)
 17. Een boek over muziek of waarin muziek een belangrijke rol speelt
 18. Een boek waarin één van de seizoenen centraal staat   IJstweeling – S. K. Tremayne
 19. Een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen
 20. Een boek gepubliceerd voor je geboren werd  Pride and Prejudice – Jane Austen
 21. Een boek dat je al een keertje las
 22. Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt   Ik ontsnapte uit Auschwitz – Rudolf Vrba
 23. Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest    Wat jij niet ziet – Sarah Pinborough
 24. Een boek uit de bibliotheek    Liefde kent veertig regels – Elif Shafak
 25. Een boek dat je leende van een vriend(in) of een mede Verbeelding Book Club lid   Het smelt – Lize Spit
 26. Een boek met een vleugje magie erin (full on fantasy of magisch realisme)
 27. Een boek dat je ooit op school moest lezen om te zien wat je er nu van denkt of om het eindelijk te lezen omdat je het toen niet las    The God of Small Things – Arundhati Roy
 28. Een boek dat iedereen en z’n moeder al heeft gelezen, behalve jij  Het meisje in de trein – Paula Hawkins
 29. Een boek dat ergens ter wereld op de verbannen lijst staat
 30. Een eerste deel in een reeks

Weten wat ik eerder dit jaar al las? Hier zijn mijn overzichtjes van februari, maart, april, mei en juni, juli, augustus en september.