Aaahhh, de meest gevreesde vraag in ons huishouden. En nooit hebben we een deftig antwoord. Meestal is het zo dat diegene die de vraag stelt, vrijgesteld wordt van het beslissen. Degene die de vraag krijgt, is dus de grote sukkelaar. Het is, met andere woorden, elke dag een wedstrijdje “wie-stelt-de-vraag-het-eerst”. Omdat we daardoor zo vaak vervallen in ongezonde gerechten of het gaan afhalen van eten, heb ik besloten om te starten met een meal plan. Zoals een echte Amerikaanse housewife. Ik denk dat dat ook Elliot ten goede zal komen wanneer hij binnenkort mag beginnen met vaste voeding. Op die manier weten we elke dag perfect wat we gaan eten en moet er niet op het moment zelf nog naar de winkel getrot worden. En als het op voorhand vaststaat dat we iets écht gaan koken, met échte groentjes, dan gaan we dat ook gewoon doen. En dan krijgt dat klein manneke ook deftig eten. :-)

Wat is een meal plan, vraagt u? Eigenlijk legt het woord zichzelf uit: het is een plannetje waarin je oplijst wat je elke dag zal eten. Sommigen doen dat zelfs voor hun ontbijt of lunch, maar wij beperken ons tot het avondmaal. Op internet vond ik deze pdf’s (bedankt, Lien!) en in plaats van week per week te plannen zoals ik oorspronkelijk wou doen, ga ik de maandelijkse toer op. Het zal wat langer duren, maar ik moet er dan wel maar 1 keer per maand in plaats van wekelijks aan denken. Bij het weekplan krijg je ook een handig boodschappenlijstje. Klaas wil dat nu wel niet meenemen naar de winkel omdat het mooi roze en paars is, maar bon. Hij moet er maar een fotootje van trekken. :-)

Mealplan-940x624

Verder heb ik ook een blog gelezen van iemand die een heuse map heeft om aan meal planning te doen. Die mevrouw had aan elke dag van de week een thema gegeven en per thema zaten dan achteraan haar receptjes zodat ze maar gewoon een keuze moest maken uit de lijst. Dat leek mij nu eens zó handig dat ik besloot dat ook te doen! Vooral omdat ik van Elliots meter (een van mijn beste vriendinnen) een schemaatje heb gekregen dat me moet helpen om gezondere eetkeuzes te maken. Volgens dat plannetje mag ik bijvoorbeeld maar 1 keer per week pasta of 1 keer per week rijst eten, dus dat heb ik ook een beetje proberen inplannen. Zo heb ik dan de volgende indeling gemaakt: maandag – boerenkost, dinsdag – quick & easy, woensdag – boerenkost/paneermeel, donderdag – pizza/pasta, vrijdag – boerenkost/meeneem – zaterdag – rijst, zondag – boerenkost. Met boerenkost bedoel ik gewoon alles dat “gewoon” is, patatje met groenten en vlees. :-) Boerenkost/paneermeel is de dag waarop ons vlees een bereiding mag zijn. En de quick & easy op dinsdag is logischerwijs omdat we dan snel eten moeten hebben.

Oh, en het strafste van al? Klaas vond dat allemaal ok! Normaal is hij héél erg tegen al mijn geplan en georganiseer, maar ik denk dat hij ook wel inzag dat er iets moest veranderen.

image

Dus, wat staat er voor de rest van de maand op het menu?
Vandaag eten we aardappelen met gestoofde worteltjes en kotelet. De rest van de week eten we: croque monsieur met ananas en rauwkost/spinaziepatatjes met fishsticks/lasagne verde/frietjes voor Klaas en een broodje préparé voor mij/couscous met gekruide balletjes/patatjes met broccolimix en biefstuk.
Volgende week maken we dit: preistoemp met kotelet/roerei met hamblokjes en veel rauwkost/patatjes met appelmoes en cordon bleu/pizza/geen idee (we moeten naar het verjaardagsfeestje van mijn nichtje)/rijst en kip met currysaus.

Ik begin al te watertanden als ik al die gerechtjes zie staan. Dat komt goed! Hoop ik.