Wandelen in de zomer van 2016: sfeerbeeldjes

Dit is de voorlaatste zomerpost die hier dit jaar zal verschijnen. Aangezien we eind juli verhuisd zijn naar mijn ouders en zij rechtover een dreef en velden wonen, zijn we deze zomer precies vaker gaan wandelen dan vorig jaar. Soms nam Klaas zijn camera mee, soms liet hij hem thuis. We wandelden altijd hetzelfde toertje, maar dat kon Elliot niet schelen. ‘t Is ook verbazingwekkend hoe snel zo’n peuter dingen onthoudt. Tijdens een wandeling toonden we Elliot bijvoorbeeld hoefsporen in opgedroogde modder. De wandeling erna wees hij in de verte naar diezelfde plek en riep hij enthousiast iets over paardjes. Het duurde efkes voor we snapten wat hij bedoelde, maar toen onze euro viel stonden we weer maar eens versteld van hem. Onze kleine, grote man. <3

Anyway, ik bekeek nog eens ons fotoarchief op de computer van Klaas en selecteerde mijn favoriete foto’s. Op de laatste foto na allemaal gemaakt tijdens één wandeling. :)

avondwandeling-2

avondwandeling-3

avondwandeling-4

avondwandeling-7

avondwandeling-8

avondwandeling-10

avondwandeling-11

avondwandeling-13

avondwandeling-14

avondwandeling-15

avondwandeling-16

avondwandeling-18

avondwandeling-20

elliot-4

Binnenkort herfstkleuren. <3

Oostende 2016

Wie mij kent, weet dat ik graag eens averechts doe. Nu het weer frisser wordt en de blaadjes aan de bomen hun mooie herfstkleuren krijgen vind ik het dus tijd om nog eens terug te blikken op enkele uitstapjes die we in augustus maakten. De intentie was er toen ook al, maar met Elliot die thuis was, de baby’s die nog zo klein waren en nog wat laatste dingen die we moesten afwerken aan de verhuis had ik altijd wel iets beters te doen dan te bloggen. Scusi!

In dezelfde week dat we met de trein naar de Zoo gingen, namen we ook de auto naar Oostende. Ik had hier en daar gehoord dat Dinos Alive, een dinotentoonstelling, daar neergestreken was en wij wilden daar keigraag naartoe met Elliot. Omdat een medejanuarimama in Oostende op vakantie was, spraken we eerst met haar af om te lunchen in de luchthaven. Ik stelde mij voor dat Elliot superveel opstijgende en landende vliegtuigen zou kunnen zien, maar op die 2 uur dat we daar waren hebben we er dus maar eentje zien opstijgen. Blijkbaar is dat daar dus toch niet zo druk. :) Hij heeft wel heel hard rondgerend met Lukas.

oostende-8

oostende-10

 

oostende-12

 

Daarna gingen we allemaal samen ook nog eventjes naar het Noordzeeaquarium. Dat was suuuuuperklein, maar na ons uitstapje naar de Zoo wisten we dat Elliot behalve naar dino’s ook heel graag naar vissen kijkt. Ik stoor mij trouwens keihard aan mijn buik in de foto’s hieronder, maar give me a break, ik was nog maar 6 weken bevallen. :) En ‘t was dit of géén foto’s!

oostende-14

oostende-15

oostende-16

Na het aquarium scheidden onze wegen en gingen wij met ons vijven naar Dinos Alive. Man, echt. Sommige mensen hadden mij op voorhand doen twijfelen of het donker, het lawaai en de imposante dino’s zelf Elliot niet zouden bang maken. Maar dat was dus helemaal niet het geval. Hij vond het za-lig. Die dino’s bewogen ook echt en ik weet eigenlijk niet of Elliot nu denkt dat dino’s echt bestaan of dat hij wel goed doorheeft dat die nep waren… Hij heeft met open mond staan kijken, hij heeft geschreeuwd van verwondering en hij is een keer heel aandoenlijk een beetje geschrokken omdat hij omhoog keek en daar een pterodactylus (ofzoiets, hij vloog alleszins!) boven zijn hoofd zag hangen.

oostende-1

oostende-2

oostende-17

oostende-19

oostende-23

oostende-22

Obligate foto van de terugrit:

oostende-3

 

Het lijkt hier wel alsof we gewoon met z’n drietjes op stap waren, maar Lily-Rose en Lucy-Mae waren effectief mee! Ze zaten in de dubbele buggy en hoewel dat een zwaar gevaarte is en er zowel in de luchthaven als bij Dinos Alive heel veel trappen waren, waren er altijd mensen die spontaan hielpen met heffen! Zo fijn. :) Ik ben die week (in de Zoo ook) wel nog nooit in mijn leven zo vaak aangestaard en aangesproken geweest. Soms is dat wel leuk, maar op andere momenten dacht ik ook: ‘Jaaa, het is een tweeling, jaaa, ze zijn eeneiig, jaaa, we hebben onze handen vol. En laat mij nu op mijn gemak wandelen met mijn gezin.’ Haha! Maar ja, de mensen willen daar precies over babbelen, zelfs al kennen ze je helemaal niet. Een paar weken erna was ik met één van de meisjes naar de Dreamland geweest omdat ik snel iets moest halen en toen ik zo met haar in mijn kar door de winkel liep, vond ik het ontzettend bizar dat ik precies onzichtbaar was. Niemand die naar mij keek, niemand die mij tegen mij begon te praten over mijn baby. En zo ontzettend chill dat dat was, zo op pad met 1 kindje. Zo zie je maar dat je perspectief steeds opnieuw verschuift, want 2 jaar geleden zou het zweet mij nog uitgebroken zijn bij het idee op mijn eentje met een Elliot van 2-3 maanden oud naar de winkel te moeten gaan. :)

Later deze week post ik nog een blogje over ons weekend in Frankrijk en eentje met wat foto’s van wandelingen die we deze zomer maakten en vanaf dan verwelkomen we definitief de herfst!

Ask me anything 2: mijn antwoorden op jullie vragen

Maar jullie zijn toch allemaal LIEF! Na mijn oproep van vorige week kreeg ik nog meer vragen dan de eerste keer! Curieuzeneuzemosterdpotheid is een schone deugd, zeg ik altijd. Allez, ‘t is de eerste keer dat ik het zeg. Maar vanaf nu ga ik het meer zeggen. Okee? And now, without further ado: mijn antwoorden!

ask-box

Ik zou wel eens willen weten hoe jullie op de namen Elliot, Lily-Rose en Lucy-Mae zijn gekomen… zaten jullie direct op dezelfde lijn? Of heeft één van de twee de ander moeten overtuigen? ;-)

Julienne

Zalige vraag! Een naam bedenken vond ik altijd een van de leukste dingen aan zwanger zijn. Bij ons is dat eigenlijk altijd vrij eenvoudig verlopen. Klaas had nooit inspiratie (In de beginjaren van onze relatie kwam hij eens met de naam Milan op de proppen en ik heb toen zo fel gereageerd dat hij sindsdien geen suggesties meer durfde doen, denk ik. Oeps!) dus was onze modus operandi gewoon dat ik met allerlei namen kwam aandraven en dat Klaas dan gewoon ja of nee zei. Elliots naam hebben we vrij snel gevonden. Rond de geslachtsecho op 16 weken was ik Fifty Shades of Grey aan ‘t lezen en daar botste ik dus op Elliots naam (de broer van ‘t hoofdpersonage, in case you were wondering). Ik vond die meteen heel leuk, want het is een overduidelijk Engelse naam wat voor mij het belangrijkste criterium was en er zaten, dacht ik toen, geen moeilijke klanken in. Een naam die nooit verkeerd zou uitgesproken worden, dacht ik dus. Klaas was ook meteen akkoord. Op het argument van de uitspraak moeten we nu wel terugkomen, want keiveel mensen spreken het dus niet uit zoals wij ‘t willen. Wij zeggen het echt op z’n Engels, dus elliejut, maar we hebben al héél veel elliejót gehoord. Of nog erger: eeliejot. Trouwens, dat we die naam uit Fifty Shades hebben, vinden we wel een beetje schaamtelijk. Dus we zeggen gewoon tegen de mensen dat we de boter haalden bij E.T. Dat klein manneke heette in die film ook zo. :) Ah, en als Elliot een meisje was geweest, had hij Kate geheten.

De namen van de meisjes waren moeilijker. De jongensnamen lagen al vrij vroeg vast en aangezien Klaas zegt dat we nu klaar zijn met kindjes krijgen, mag ik die hier ook wel vertellen: Jack en Miles. Maar we kregen dus dochters! Al van voor de zwangerschap zei ik dat ik voor meisjes wel graag dubbele namen hoorde, dus onze dochter zou een naam met een liggend streepje krijgen. Maar toen kregen we twéé dochters en heb ik toch even getwijfeld of twee dubbele namen niet te veel van ‘t goeie was. Maar ja, 1 dubbele en 1 ‘gewone’ naam, dat bekte ook zo raar, dus we zijn er maar voor gegaan. De naam van Lucy-Mae was er eerst. Ik was Mae tegengekomen in The Help, een suuuupermooi boek. Daarin werd het ook als dubbele naam gebruikt voor een klein meisje, Mae Mobley. Ik wou Mae als tweede naam, maar aangezien dat blijkbaar niet vaak gedaan wordt (Google gaf mij geen hits), ben ik zelf beginnen combineren tot ik iets vond dat ik leuk vond klinken. Et voilà, Lucy-Mae was geboren. :) Allez, haar naam toch. :) Ze is de enige in heel Vlaanderen, volgens de website van Kind & Onzin. Dan moest ik nog een naam vinden. Ik heb wat combinaties proberen maken, maar over bijvoorbeeld Ava-June was ik te bang dat Ava zou uitgesproken worden als de gelijknamige papierwinkel. Daarna is het heel eventjes Ella-June geweest, maar ik dacht dat dat al te populair was en zo zijn we dan op Lily-Rose geland. Achteraf heb ik ontdekt dat die naam eigenlijk vaker voorkomt dan Ella-June, maar nu ze er is vind ik mijn oudste dochter toch wel écht een Lily-Rose en geen Ella-June. :)

9001 of 9010? :-)

Judith

Ohh, een inside joke! Awel, buiten 9001 en binnen liefst 9010, hé. Als het budget het toelaat. *zucht* Haha!

Wat is je favoriete TV-programma als jij mag kiezen voor Elliot? De meisjes kijken waarschijnlijk nog geen tv maar je mag ook wel je favoriete tv-programma voor hen opgeven :) Mom’s Choice!

Johanna

Elliot kijkt eigenlijk geen tv meer. Die kijkt filmpjes op ‘Joeptjoep’ (Youtube) en Netflix. En op Netflix varieert hij een beetje, tegenwoordig zijn The Polar Express en Flushed Away populair. Bijgevolg ken ik dus ook niet veel over kinderprogramma’s en vind ik dit eigenlijk een beetje een moeilijke vraag, haha! Ik hoop dat mijn meisjes later graag samen met mij Gilmore Girls gaan kijken. Ik kijk wel uit naar televisieavondjes met de kindjes, ja!

Wat is jouw mening over God en het leven hierna ?

Broek, rok of kleedje?

Naomi

Hihi, hoe uiteenlopend kunnen twee vragen zijn? :) Awel, ik zeg dus altijd dat ik wel geloof dat er ‘iets’ is, maar dat ik niet weet wat dat dan wel is. Ik kan moeilijk geloven dat we hier op aarde zijn gewoon om er te zijn en dat daar niet meer Reden achter zit. Dan lijkt ons bestaan zo zinloos en daar kan ik moeilijk mee om. Ik geloof niet in toeval, maar wel in het lot, dat alles om een reden gebeurt. Wat mij betreft is er dus zeker een hiernamaals. Maar tegelijkertijd ben ik imméns bang voor de dood. Toen ik nog klein was, lag ik soms in bed te wenen omdat ik niet wou sterven en nu nog mag ik daar niet te hard over nadenken, want ik zou dan echt een paniekaanval krijgen. Wat mij afschrikt is het grote, zwarte Niets. Maar als ik geloof dat er hierna nog iets is, waarom ben ik dan bang voor de dood? Geen idee. Het onbekende? Het idee dat ik op een dag gewoon niet meer zal bestaan, vind ik ronduit angstaanjagend. Mijn moeder zegt dat ze niet bang is voor de dood omdat ze denkt dat dat is als flauwvallen: ineens het bewustzijn verliezen maar daar niets van ondervinden. Met als enige verschil dat je niet meer opnieuw bijkomt. Ik vind dat ook maar een griezelig idee. Soit, ik weet het dus niet. :)

Ik draag 99% van de tijd een broek. Ik heb rokjes, maar honestly, ik zou dat beter niet meer kopen. Ze worden nooit gedragen omdat ik niet weet hoe ik ze moet combineren. Kleedjes draag ik voor feestjes of andere gelegenheden waarop het ietsje meer mag zijn.

Schrijf je het liefst op lijntjes/ruitjes of commercieel geruit papier?

Als je zelf het toekomstige beroep van je kinderen zou moeten kiezen (stel dat het zo werkt), wat denk je dan dat je hen zou laten doen?

– Nathalie

Lijntjes all the way!

Goh, wat een moeilijke vraag. Ik hoop dat mijn kinderen moedig en verstandig genoeg gaan zijn om zelf te beslissen wat voor hen de beste keuze is en daar dan ook ronduit voor te gaan. Ook naar studiekeuze toe zou ik het eerlijk gezegd niet weten. Enerzijds zou ik zeggen dat ze niet moeten denken aan wat ze later willen worden, maar gewoon moeten kiezen wat hen interesseert. Dat is wat ik zelf heb gedaan. Anderzijds hoop ik natuurlijk dat ze deftig werk gaan vinden zodat ze geen financiële zorgen hoeven te hebben. Op dit moment zie ik Elliot wel vrachtwagenchauffeur of tractorbestuurder worden, haha! Over de meisjes kan ik nog niets zeggen. Maar als ze op mij lijken, gaan ze later ‘moeke’ willen worden. Fine by me. :) Give me all the grandkids! (Over 25 jaar. :P)

Hoever sta je al met ‘t gigantische lapjesdeken dat je aan het maken was?

– Princessjesliefde

Och, seg! Je drukt me met de neus op de feiten! Ik ben dus wel effectief aan het deken begonnen en in 2 van de 27 kleuren ben ik al klaar. Dat projectje is echter stilgevallen omdat ik er kraamcadeautjes enzo heb tussengenomen. Maar kijk, jouw vraag was the kick in the butt I needed, want ik ben nu begonnen met het afwerken van het tweede babydekentje dat ik tijdens mijn zwangerschap aan het haken was en als dat af is, kan ik hopelijk verder doen met het gigadeken. Tenzij ik dan weer aan iets anders begin. Maar no worries, ooit zal het klaar zijn. Als ik de moed vind om uit te zoeken hoe ik de vierkantjes allemaal zonder zichtbare naden aan elkaar kan zetten. :)

En…

… via Facebook kreeg ik nog een keilang bericht van Ruth. Die had schrik dat ik niet genoeg vragen zou ontvangen, denk ik. Ofwel heeft ze stiekem een boontje voor mij, dat kan ook! Bon, haar vragen ga ik dus een beetje opbreken.

Wat zouden je drie wensen zijn mocht je een zotte magische olielamp met een geest in hebben? Maar het mogen geen wensen zijn over gezondheid/doodgaan/gelukkig zijn/gevoelens/…, en ook geen overdreven materiële wensen als in ‘de lotto winnen’. Dus echt concrete zaken, zoals ik zou wensen dat ik mega glanzend haar zou hebben, ik supermooi kan zingen, frietjes van het frietkot keigezond zijn, ik schoonbroers of -zussen gehad zou hebben, ik altijd iemand naast mij heb lopen die doet wat ik vraag (als in een uberklusjesman/tuinman/naaister/opruimster/secretaresse) en een extra dag in de week waarop ik gewoon helemaal mijn zin kan doen.

Ja, zeg. Dat wáren mijn 3 wensen. Bon. Ik denk eens heel hard na. Euhmmmm. Oh, ik heb er eentje! Ik wens dat ik door 1 keer naar een filmpje te kijken/uitleg te luisteren/werkwijze te lezen perfect zou kunnen uitvoeren wat ik wil. Dat zou handig zijn met de bouw. Vloeren leggen? Check. Gyproc plaatsen? Check. Gyproc opstoppen? Check. Een trap bouwen? Check. Mijn tweede wens is dat de lekkere dingen gezond zouden zijn en de minder lekkere dingen ongezond. Hoe zalig zou ‘t niet zijn als ‘t goed voor uw lijn zou zijn om een Big Mac te gaan eten en je de magere yoghurt met granola beter zou laten staan? Vree zalig, vind ik! En oh, ik vond net een goeie derde wens! Ik wens dat ik van nature geen haargroei op mijn benen, onder mijn oksels, etc zou hebben. Ik zeg weleens dat ik later, véééél later, als we weer geld hebben omdat ons huis af is, voor permanente ontharing ga. Maja. Werkt dat wel? Is dat wel echt permanent? Wie zal het zeggen? En voor ge het ontdekt zijt ge veel geld kwijt, hé?

Wat zou je aan Klaas veranderen mocht je dat kunnen? Wat is je koosnaampje voor Klaas?
Ik vind dat zijn planning/time management wel wat beter zou kunnen, maar hij heeft nu wel héél veel aan zijn hoofd. Werkpuntje voor later dus. Maar mijn allergrootste ergernis: dat hij zijn kousen meer dan de helft van de tijd binnenstebuiten of op een bolletje in de was gooit. Zo krijg je dat niet proper, hé. Ik ben recent gestopt met die ‘verkeerde’ kousen te wassen en leg ze terug in zijn wasmand. Ik ben benieuwd hoe lang het nog gaat duren voor hij doorheeft dat hij stilaan steeds minder kousen heeft om aan te doen. *gniffel* Mijn levensdoel is ervoor zorgen dat Elliot zijn kousen netjes weggooit zodat zijn toekomstige partner daar niet ambetant over moet doen. Allez. Tenzij hij zelf verantwoordelijk zou zijn voor de was, hé. Dan trekt hij zijne plan maar, haha!
Ah, en ik noem Klaas eigenlijk meestal gewoon Klaas. Soms zeg ik beeb. Of Klaasjebaasje. :)

Op wie of wat ben je soms jaloers? Aan wie of wat erger je je mateloos?
Goh. Ik word met de jaren minder jaloers. Denk ik. Op dit moment, zo enkele maanden na de bevalling van mijn tweede en derde kind, ben ik vooral jaloers op dames die zonder veel problemen weer hun lijf terugvinden na hun zwangerschap. Bij mij duurt het nooit heel lang voor ik mijn gewicht terug heb (ik zit nu 4 kg onder mijn startgewicht bijvoorbeeld), maar aan mijn lijf zou je dat niet zeggen. Met zwangerschapskleren aan zou ik nog altijd kunnen spelen dat ik 4-5 maanden ver ben. Mijn buikvel herstelt niet, jong. Ik ga daar later wel aan werken en proberen of ik dat met deftig eten en meer beweging weg krijg. En als dat niet lukt, zie ik mezelf nog wel een mommy tuck laten doen. Op intellectueel vlak ben ik soms jaloers op mensen die goed kunnen schrijven en prachtige romans neerpennen. Gewoon omdat dat ergens nog een stoute droom van me is, een boek schrijven. :)

Wat zou een goeie artiestennaam voor je zijn mocht je ooit beroemd worden?
Lady Drama.

Wat vind je de belachelijkste trends van de laatste jaren? Welke de leukste?
Kunt ge geloven dat ik nu op niks kan komen? Ik weet niet wat de trends zijn. :'( De meeste trends vind ik wel leuk. Denk ik? Cactussen? Marmer? Haken? Ja?

Wil je alstublieft eens een puberfoto posten? 🙂
Ik vond laatst een foto van mezelf toen ik een jaar of 17-18 moet geweest zijn. Da’s toch nog een puber, hé? Ik moest er een beetje van wenen, want ik herinner mij dat ik mijzelf toen een beetje te dik vond. 25 kg later doet dat heel veel zeer, ja.

oude-foto-2

Oh, zo hip dat ik toen nog was. :( :)

oude-foto-1
Wat eet je graag als niemand het ziet? Een grote zak chips? Een halve kilo rauw gehakt? Onopgeloste royco soep? Kom, uw grootste zonden, vertel ze ons!
Chips, ja! Maar ik probeer dat altijd met mate te doen, dus ik neem dan een kommetje in plaats van de hele zak. Ben & Jerry’s is nog zoiets. Maar ook dan dwing ik mijzelf minstens 2 avonden te doen over 1 pot. Da’s nog genoeg, hé. :) Op dit moment zijn boterhammen met choco mijn grootste probleem. Ik denk dat ik verslaafd ben.

En om af te sluiten: wat zijn jouw andere zonden? Kijk je naar foute tv-programma’s? Heb je genant ondergoed? Peuter je in je neus in de auto? Toe, vertel ons eens iets schaamtelijks over jezelf!
In ‘t middelbaar deden we tijdens LO eens belleketrek en toen moest ik van de zenuwen zo hard giechelen dat ik een beetje in mijn broek gepipi’d heb. Ik denk dat dat wel het allerschaamtelijkste is! Foute tv-programma’s, geen idee… Is Temptation Island fout? :) Mijn allerlaatste stapeltje gênant ondergoed heb ik weggegooid met de verhuis en wie peutert er nu niet in zijn neus? Maar in de auto probeer ik dat niet te doen, want ge weet toch nooit wie ge zou tegenkomen, hé! En ik vind dat ook niet proper voor degene die na mij aan het stuur moet zitten. :) Ik ben ook belachelijk slecht in aardrijkskunde. Op een blinde kaart van Europa kan ik bijvoorbeeld niet met zekerheid Zwitserland of Oostenrijk aanduiden. Of die rare Balkanlandjes. No clue! Dat is parate kennis die bij mij simpelweg niet is blijven plakken.

Hè hè, het zit er weer op. En nu begint het nagelbijten en de ‘omg-heb-ik-nu-niet-te-veel-gezegd-paniek’. Until next time!

Ask me anything 2: oproep

Bijna 1 jaar geleden postte ik de eerste oproep voor een AMA (lees: een Ask me anything). Jullie mochten vragen stellen, ik zou ze beantwoorden. Ik had een beetje schrik dat er geen reactie zou komen, maar ik kreeg toch een paar leuke vragen voorgeschoteld! Sommige waren luchtig, aan nog andere zat wat meer vlees. Heerlijk! En ik vul heel graag antwoorden in. De bedoeling was om er toen een vast rubriekje van te maken dat om de zoveel tijd eens zou terugkeren, maar let’s face it: mijn nederig blogstulpje is een beetje in ‘t slop geraakt het afgelopen jaar. Geen idee of hier dus nog veel respons op zal komen. We zien wel. :)

ask box

Dus: je altijd al iets afgevraagd over mij? Wat is mijn lievelingsserie? Welk boek las ik als laatste? Hoe groot zijn mijn voeten? Welke tandpasta gebruik ik? Als ik mijn hele leven lang nog maar één broodbeleg zou kunnen eten, choco of préparé, welke zou dat dan zijn? Schrijf je vraag neer in de comments hieronder of stuur mij een mailtje (via dat icoontje hier opzij) en ik leg mijn zieltje bloot! Tenzij het stoute vragen zijn, hé. Dan moet ik er nog es over nadenken.

Elliot | 2,5 jaar

 

elliot-5

Mo vent toch. Ik ben beschaamd. Héél beschaamd. Dat het zo lang heeft moeten duren voor ik nog eens een post aan Elliot gewijd heb. De laatste ging over zijn doen en laten op 21 maanden en daarna schreef ik ook nog wel over zijn tweede verjaardagsfeestje, maar daarna bleef het stil. Ik had niet zo goed bijgehouden wat hij allemaal wanneer deed en zei en hoe meer de tijd verstreek, hoe meer ik vergat en hoe erger ik ertegen op zag om mijn hoogzwangere brein te moeten pijnigen. Maar kijk, ik ga mijn best doen, al zal deze post dus totaal niet zo uitgebreid worden als de vorige. Sorry, zoon. :(

elliot-19

Ik eindigde de post over 21 maanden met een stukje over het feit dat Elliot in een lastige fase leek te zitten. Eigenlijk is dat nog niet veranderd. Volgens mij is hij toen beginnen peuterpuberen en is hij daar nu nog steeds mee bezig. Hij kan ongelooflijk veel drama maken over schijnbaar niets en dan op een heel zagerig toontje kermen dat het ‘gaaaanieee’. Ik heb de voorbije maanden ook 37 keer per dag zijn knuffels en tut gehaald. Hij laat die achter op de salontafel en wil ze dan hebben aan de keukentafel. Daar laat hij ze achter om ze dan op te eisen als hij op de verzorgingstafel ligt. Daar blijven ze liggen tot hij zich in de zetel realiseert dat het knuffeltijd is. Echt. Om gek van te worden. Als ik die dan niet ging halen was het huilen en janken en daar kan ik niet tegen. Nu Lily-Rose en Lucy-Mae er zijn, kan ik echter niet zomaar meer meegaan in elke gril die in zijn knappe hoofdje opkomt, dus sinds ongeveer een week ben ik gestopt met als een mak lammetje zijn knuffels en tut telkens te gaan zoeken. Hij heeft daar efkes heel lastig over gedaan, maar (en ik hou nu hout vast) hij heeft precies de klik gemaakt dat zijn benen ook best goed werken en hij zijn spullen zelf kan gaan halen. Fingers crossed dat het zo blijft!

elliot-15

Tijdens de zwangerschap (en ik werd zwanger toen hij 20 maanden was, dus sinds de vorige update) was hij ongelooflijk high maintenance. Al zijn hele leven (zo klinkt hij plots erg oud :)) heeft hij fases waarin ‘s avonds gaan slapen bijzonder moeilijk was. Ik liet hem dan telkens opnieuw uit bed komen, nog even bij ons in de woonkamer blijven, en een halfuurtje later lukte het dan meestal wel om te slapen. Maar nu dus niet meer. Met als gevolg dat wij élke avond zonder uitzondering bij hem in bed moesten blijven liggen tot hij sliep. In ‘t begin duurde dat een halfuurtje, maar op den duur lagen we anderhalf uur naast hem. Ik hield mijzelf dan altijd wakker, omdat ik zelf ook nog iets aan mijn avond met Klaas wou hebben, maar hoe zwangerder ik werd, hoe lastiger het werd om mijn draai te vinden in bed én om er geruisloos weer uit te komen zodat hij niet opnieuw zou wakker worden. Meestal ging Klaas dus mee met Elliot, maar die viel dan altijd in slaap nog voor Elliot sliep! En dan zat ik toch weer een hele avond alleen. Echt, we hebben daar veel ambras over gehad en ik ben echt radeloos geweest omdat ik niet wist hoe ik dat ging moeten bolwerken eens er twee kleine baby’tjes zouden zijn die ons constant nodig zouden hebben. Tegen dat de meisjes 2-3 weken oud waren, maakte Elliot ineens een klik (ook omdat we hem hadden uitgelegd dat wij hem konden horen door de babyfoon) en ging hij zonder problemen slapen. Dat heeft een paar weken geduurd en ineens lukte het wéér niet meer. Echt, ik werd zot, hé. Toen de meisjes 7 weken waren, verhuisden we naar mijn ouders en sindsdien is er meestal geen probleem meer. Soms wel nog een beetje moeite om hem in bed te krijgen en dan zelf weer te mogen vertrekken, maar over ‘t algemeen is hij er ok mee. Ik hoop echt met heel mijn hart dat dat zo gaat blijven als we opnieuw naar ons eigen huis verhuisd zijn…

elliot-16

Wat zijn zusjes betreft, is alles eigenlijk heel positief. Ik was vooraf heel bang dat hij zich opzijgeschoven zou voelen of simpelweg jaloers of gemeen tegen hen zou zijn, maar dat is dus helemaal niet het geval. We merken wel dat hij het soms wat moeilijk heeft met de verdeelde aandacht, maar we proberen toch vooral te focussen op hem als hij thuis. Als de meisjes dan rustig zijn en niet huilen, zitten ze meestal gewoon in hun relax en houden we ons bezig met grote broer. Zijn zusjes krijgen heel veel spontane knuffels en kusjes van hem, hij maakt zich (soms :)) zichtbaar zorgen als ze huilen, hij wil hen van de slaapkamer naar de woonkamer dragen en hij vraagt vaak zelf om een zusje op zijn schoot te zetten. En dan zegt hij: ‘Foto maken?!’ <3

elliot-12

Hij is nog steeds gek van auto’s, vrachtwagens, bussen, kranen, bulldozers en alles maar dan ook alles dat wielen heeft of dat groot en lawaaierig is. Hij houdt er enorm van om trein- en autobanen in elkaar te steken. De laatste maanden heeft hij het bestaan van dinosaurussen ontdekt en daar is hij ook superenthousiast over. Ik weet niet meer of ik er eerst over ben begonnen, maar in any case it stuck. Deze zomer gingen we naar de dinotentoonstelling in Oostende (ga ik nog eens over bloggen), we verzamelden de dinoplaatjes van de AH, hij keek verschillende keren naar The Good Dinosaur en Jurassic Park (ja, echt!) en we kochten zijn eerste kleren met dino’s erop.

elliot-7

elliot-8

Hij kent al een tijdje alle kleuren. De eerste kleurtjes die hij kende, waren wit en zwart. En dan paars. Hoe raar is dat? Andere kinderen beginnen met rood en blauw. Geel is lang een moeilijke geweest, hij zegt nog steeds ‘leel’. En ‘soot’ in plaats van rood. Zo zei ik dat zelf ook toen ik klein was. Hij begint ook stilaan te tellen, snapt hoeveel 2 is. Tellen gaat op dit moment zo: een, twee, die, vijf, twee, tien. Haha!

elliot-10

De afgelopen zomer moest ik niks van nieuwe kleren kopen, want alles van vorige zomer paste nog omdat ik het toen een beetje ruim had gekocht. Schoenen moet ik wel keivaak kopen, we zitten al aan maatje 27, alstublieft!

elliot-11

Over de zomer gesproken: dat is echt zijn seizoen, hé. Eigenlijk is elk seizoen goed, maar in de zomer speelt hij zooo veel buiten. Hij kan ook echt genieten van wandelingen en kan al lang en ver stappen voor hij moe wordt. Wat een buitenkind is dat. Ik hoop dat dat altijd zo blijft. <3

elliot-2

En de grootste verandering van al? Sinds 1 september gaat hij naar school. Maar deze post is al heel lang geworden, dus ik ga de bijhorende Milestone Junior Card en wat meer info daarover voor een later moment houden. Misschien wacht ik nog tot het eerste oudercontact, dan zal hij het ook al wat meer gewoon zijn op school en kan ik hopelijk schrijven dat hij ondertussen ‘s ochtends niet meer uit mijn armen geplukt hoeft te worden door de juf. *spoiler alert* Maar hij doet het wel al heel goed, hoor!

elliot-18

Snif. Niet te geloven dat dat klein baby’tje dat gisteren nog in mijn armen lag nu al naar school gaat. Ik heb een kind dat naar school gaat. Hoe raar is dat? De mensen gaan zeker denken dat ik al 30 ben of zo! *grijns*

elliot-1

En gewoon nog twee stoeffoto’s, want omg, hoe knap is mijne zoon? <3

elliot-17

elliot-13

Volgende update op 3 jaar! Ik ga alvast een potje bleiten.

Lily-Rose & Lucy-Mae | 12 weken

De laatste van de ‘week’-kaartjes zit erop! Vanaf nu is er maar elke maand een officiële foto meer. Goed, want na snel eens doorgenomen te hebben wat ik voor de vorige update schreef, merk ik dat er eigenlijk niet zo heel veel veranderd is op die 2 weekjes tijd.

12 weken

Overdag gaat alles zijn gangetje en krijg ik het redelijk goed rond met de twee. Soms zit er wel eens eentje te jammeren in de relax omdat ze wat ongeduldig is terwijl ik haar zus aan het voeden ben, maar het komt niet gauw tot echt hartverscheurend huilen. Gelukkig is er ook meestal iemand anders in huis om even te gaan troosten. ‘s Avonds hebben ze nog steeds een lastig blokje van 19u tot 21u ongeveer. We moeten dus zien dat we op tijd gegeten hebben, want anders zitten we elk met een jammerend kind op schoot. Ze willen dan een paar keer kort op elkaar drinken om uiteindelijk tussen 20u en 21u in slaap te vallen. Eigenlijk nog precies hetzelfde als in mijn vorige update dus.

Ze zijn ook veel socialer dan Elliot op die leeftijd was, vind ik. Die was tegen 3 maanden echt al ‘vreemd’ en aanvaardde nog maar 3 personen: ik, Klaas en omi. De meisjes brabbelen en lachen daarentegen naar iedereen. Het is echt hartverwarmend om te zien hoe hun gezichtje opklaart en ze meteen een guitig snoetje trekken vanaf het moment dat ik tegen hen begin te babbelen. Ze beginnen ook te kirren en gilletjes te slaken. <3

We zijn er trouwens eindelijk toe gekomen om foto’s te maken met het eerstelachkaartje. Wat de data betreft heb ik wel een beetje valsgespeeld omdat ik niet precies wist op welke dag ze officieel voor ‘t eerst lachten, maar bon. Da’s het lot van een tweede (en volgende) kind, zeker? :)

lily-rose lacht

lucy-mae lacht

Ik ga eens vragen aan Klaas om van achter mijn rug foto’s of een filmpje te maken als ik tegen hen praat. Alhoewel deze foto’s toch ook wel zalig zijn:

lily-rose

lucy-mae

Tot volgende maand!

Naar de Zoo

Een van Elliots belangrijkste recente ontwikkelingen is dat hij opeens geen dutje meer nodig heeft. ‘t Is te zeggen: in de loop van de namiddag wordt hij wel nog moe maar we krijgen hem met geen stokken nog in bed. Door het dutje over te slaan, kwam er weer ruimte voor uitstapjes. Superfijn, want de afgelopen 2 jaar hebben wij géén daguitstapjes gemaakt omdat Elliot niet kon/wou slapen op verplaatsing. Nu zijn er natuurlijk wel 2 baby’s bijgekomen, maar aangezien die voorlopig nog overal slapen, hebben we het er deze zomer van genomen. Elliot was sinds eind juli thuis, wat net voldoende tijd was om mij deftig te laten herstellen van de bevalling. Toen Klaas dan ook in verlof was, zijn we 2 keer een hele dag weggegaan: een keer naar de Zoo en een keer naar Oostende.

Elliot is gek van de trein, dus was het vanzelfsprekend dat we ook met de trein naar de Zoo in Antwerpen zouden reizen. Dat was wel heel spannend, want we waren ten eerste nog nooit een hele dag met Elliot op stap gegaan (door die dutjes dus) waardoor we niet wisten of hij ook in de namiddag nog vrolijk zou blijven. Bovendien waren Lily-Rose en Lucy-Mae toen nét 6 weken en waren we gebonden aan de buggy met twee Maxi-Cosi’s. Achteraf bekeken waren we veel makkelijker af geweest met enkel 2 draagdoeken, maar dan hadden we wel moeten sleuren met de luiertas. Zo is ‘t altijd wel iets. :) Gelukkig waren er in de stations en in de Zoo zelf altijd vriendelijke mensen die bereid waren om eventjes te helpen als we trappen moesten doen. En ja, Elliot vond de trein zalig, hé!

zoo 1

zoo 7

In de Zoo hebben we zowat alle dieren gezien, maar we hebben bitter weinig foto’s. Ik maakte een handvol foto’s met mijn iPhone en Klaas haalde in de speeltuin zijn camera boven. Om een hele dag foto’s te maken met een digitale camera hadden we echt onze handen veel te vol. De lunchpauze duurde trouwens een dikke 2u. Eerst zelf eten en dan naar de speeltuin zodat Elliot kon spelen terwijl ik de meisjes één voor één aanlegde. Want ja, zo tandemvoeden, echt discreet is dat toch ook niet, hé. :)

ZOO-11

zoo 2

‘s Namiddags kreeg hij het heel moeilijk en viel hij bijna in slaap. Het aquarium kon hem weer een beetje doen herleven, maar daarna was het finaal op, haha!

zoo 3

zoo 4

zoo 5

En wat schreven we dan in ‘t lager in onze opstellen? ‘Moe maar voldaan keerden we terug naar huis.’ Awel ja. :)

zoo 6

We gaan sowieso nog eens terug naar een dierenpark, want Elliot spreekt er nog altijd van. Echt zalig dat hij zo genoten heeft! :)

Lily-Rose & Lucy-Mae | 8-10 weken

Ai ai ai, ik heb mijn hoop (zie het einde van deze post) niet waar kunnen maken… Ik moet 8 en 10 weken toch weer bundelen!

8 weken

10 weken

Pfff. Ik moet bekennen dat ik op deze foto’s vooral naar de kleertjes heb gekeken om te weten wie wie ook alweer was. In ‘t echt zie ik het wel goed! Lily-Rose begint een mooi kopje haar te krijgen (zie je op de foto van 10 weken, zij ligt links) terwijl Lucy-Mae nog eerder lange donsjes heeft. Sommige dagen zijn ze haast identiek en op andere dagen kan ik in één oogopslag zeggen wie wie is. Echt heel bizar. Op de bovenste foto zie je trouwens Lucy-Mae met de watermeloen en Lily-Rose met de ananas. :)

Ik blijf een beetje op de sukkel met de dutjes overdag. Meestal is er telkens eentje die vrij makkelijk in slaap valt in het park (meestal is dat Lucy-Mae) en eentje die het moeilijker heeft (meestal Lily-Rose). Na een paar dagen bedacht ik dat ik de baby die het lastiger heeft gewoon efkes in de draagdoek zou moeten steken tot ze goed in slaap is zodat ik ze dan ook in het park kan leggen, maar toen kregen we ineens een hittegolf en werd het onmenselijk om de draagdoek te gebruiken. Ik merk trouwens dat ze in het park soms elkaar wakker beginnen te maken, maar gelukkig zijn er nog altijd genoeg momenten waarop ze gelijktijdig en lang genoeg slapen. Eergisteren of gisteren (echt jongens, ik heb géén besef van tijd meer!) was wel een rotdag op dutjesvlak. Het was 17u voor ze éindelijk eens tegelijkertijd aan ‘t slapen waren. De dagen ervoor begon ik al te merken dat Rosie pas na lang wroeten in slaap viel en dat Lulu alweer wakker werd als Rosie eindelijk 5 minuten sliep. Ja, dat zijn dagen waarop je niks gedaan krijgt, hé. Maar bon, eens het minder warm is, ga ik dan gewoon de baby die ‘t moeilijk heeft in de draagdoek stoppen en eventueel gewoon daarin laten dutten. Dan kan die ook haar zusje niet wakker maken als ik haar weer in ‘t park zou proberen leggen.

frutsels

‘s Avonds beginnen ze wel een duidelijk ritme te krijgen. Zo rond een uur of 8 willen ze drinken (niet gelijktijdig, want ze willen dat tegenwoordig precies niet meer) en dan is ‘t van: Lily-Rose, Lucy-Mae, Lily-Rose, Lucy-Mae. Een beetje clusteren dus, maar ik kom er eigenlijk nog goed vanaf want ze willen elk maar 2 keer aan de borst en de tweede keer is ‘t eigenlijk meer uit zuigbehoefte dan omdat ze echt nog honger/dorst hebben. Tegen 21u-21u30 zijn ze klaar en dan vallen ze in slaap. ‘t Is te zeggen: Lucy-Mae valt in slaap. Ongeveer een uur later volgt Lily-Rose pas. ‘t Is echt frappant hoeveel langer het bij haar duurt voor ze zich kan overgeven aan de slaap. Misschien zit er ergens wel iets verkeerd en moet ik er toch eens mee naar de osteopaat gaan? Anyway, ze vallen dan dus in slaap en als ze zoals Elliot als minibaby zouden doen, zouden ze dan rond middernacht opnieuw nog eens drinken om dan door te slapen tot een uur of 6. Maar dat doen ze dus niet, hoewel ze in aantal uren volgens mij dus wel doorslapen. Technisch gezien. Want de eerstvolgende keer dat ze zich opnieuw melden om te drinken is dan tussen 3 en 4 normaal gezien. Heel soms is ‘t later dan 4u. Maar ik vind dat dus echt niet fijn he. Ik zou véél liever hebben dat ze om middernacht nog eens drinken, want ik vind het toch wel een heel lange blok om tussen te laten. Ik zette al mijn wekker om 1u ‘s nachts om hen op mijn vraag aan te leggen, maar die bleven gewoon doorknorren. Na een kwartier heb ik het dan maar opgegeven en ben ik ook opnieuw gaan slapen… Door dat lange doorslapen denk ik wel niet dat ik nog aan 10 voedingen per dag kom. 8 nog wel. Hoop ik. Maandag mogen we nog eens naar K&G, dus ik ben benieuwd wat hun gewichtjes gaan zijn. Je voelt wel dat Lily-Rose een stuk zwaarder is geworden dan Lucy-Mae. Dat was altijd al wel zo, maar het verschil was niet zo heel groot.

nestje

En dan nu, wat voor mij de belangrijkste ontwikkeling van de laatste weken is: sinds hun 9 weken lachen ze officieel! De zaterdag dat we in Frankrijk waren (daarover blog ik later nog eens) kon ik Lucy-Mae voor echt doen lachen. Bij Lily-Rose duurde het nog een dagje langer voor ik er echt van overtuigd was, maar eigenlijk was zij al zeker een week af en toe aan ‘t glimlachen maar was ik nooit zeker of het bewust was. Voor Lucy-Mae ga ik dus die zaterdag als officiële datum gebruiken, maar voor Lily-Rose twijfel ik. Stom, want bij Elliot was ik echt 100% zeker. Ik weet dat het eigenlijk niet belangrijk is, maar toch. Dat zijn die kleine mijlpaaltjes waar ik om een of andere reden te veel waarde aan hecht en waarvan ik wil dat het echt júst is. De kaartjes waren ook niet mee op weekend dus we moeten die foto’s van hun eerste lachje nog altijd trekken, seg. Schandalig! Ik ben wel heel blij dat ze nu lachen, dat geeft toch meteen een heel andere dimensie aan de band met je baby. <3 Bij Elliot was dat al na ongeveer 3 weken, dus nu had ik natuurlijk het gevoel dat ik er keilang op moest wachten. Ergens was dat wel te verwachten, want Elliot was met zijn 10 dagen overtijd eigenlijk al bijna 5 weken toen hij sociaal lachte. De meisjes deden dat pas op 9 weken, maar waren meer dan 3 weken te vroeg. Dus ja. :)

Ook nieuw: ze zijn langere blokken wakker overdag! En dan is ‘t een beetje schipperen tussen op schoot zitten, onder de speelboog naar de lichtjes kijken en in de relax de boel in de gaten houden. Ik wissel af wanneer ik zie dat ze zich beginnen te vervelen of opnieuw moe worden. En onze peuter? Tja, die vindt de speelboog ineens ook weer heel tof, hé. :) ‘Foto makeeeeen?’

speelboog

Mijn drie bloedjes samen… <3 Ik zie nu trouwens dat de meisjes toevallig vaak dezelfde outfits dragen op de foto’s hierboven. No worries, ze hebben meer dan 2 pakjes per baby. ^^

Over een tweeling krijgen

Hier is-ie dan eindelijk: de holy-crap-on-a-cracker-we-krijgen-een-tweelingblogpost! Ik was al van plan om deze tijdens mijn zwangerschap te schrijven, maar om een of andere reden kwam dat er nooit van. Wie mij al langer kent, weet dat mijn blog altijd heel hard lijdt onder het zwanger zijn en krijgen van een baby, want ineens verschijnen er alleen nog maar wekelijkse updates en heb ik precies geen inspiratie meer om nog over iets anders te schrijven. Anyway, ik denk dat ik dit postje ga opdelen in twee stukken, eentje over wat ik tijdens de zwangerschap zou geschreven hebben en dan eentje over hoe ik het nu ervaar. Een nabeschouwing van mijn niet eerder geschreven blogpost eigenlijk. Ok? (Disclaimer: dit is een héél lange post geworden. U bent gewaarschuwd.)

Ik schreef hier al over de periode waarin we voor een tweede kindje gingen. Ik schreeuwde dat niet bepaald van de daken, maar de mensen wisten wel dat we zeker nog een broer of zus voor Elliot wilden. ‘t Is ook niet dat dat zwanger worden een moeilijk parcours was, maar doordat ik toen nog borstvoeding gaf, was het wel een beetje moeilijker. Toen ik dan die heel prille miskraam had, werd ik getroost en troostte ik mezelf met het idee dat dat vast gebeurd was omdat het nog niet het juiste moment was om zwanger te worden, dat er wel iets mis zou geweest zijn met het vruchtje, dat je na een miskraam extra vruchtbaar bent, enzovoort. And lo and behold, is dat nu echt waar of niet, ik weet het niet. Maar hier was het zo: nog geen maand erna was ik alweer zwanger, al wist ik het toen nog niet. (Toen we hoorden dat we een tweeling zouden krijgen, kreeg die heel vroege miskraam nog meer betekenis. Iemand zei me dat dat vruchtje van in september vast gewoon haar zusje vergeten was en nog eens was teruggekeerd om haar te gaan halen. Nog iemand anders redeneerde dat het vruchtje dat ik in september verloor spijt kreeg en de maand erna besloot opnieuw mee te komen. Voor sommigen vast heel belachelijk, maar ik vind die gedachtes heel schoon.)

Eind oktober gingen we met ons drietjes op citytrip naar Amsterdam. Toen ik op vrijdag vertrok was ik al 1 dag overtijd. Ik ben nóóit overtijd. Dat is in heel mijn leven (allez, sinds ik het echt bijhoud) nog maar 3 keer gebeurd, telkens als ik achteraf zwanger bleek te zijn. Omdat ik dat dus al 2 keer had meegemaakt wist ik eigenlijk donderdagavond al dat de kans er dik inzat dat ik zwanger was. Ik had die dag mijn regels moeten krijgen en dat was niet gebeurd. Toen ik zaterdagochtend in Amsterdam mijn zwangerschapstestje deed, was dat dus louter een formaliteit. Maar toch, ik vond het fijn om die bevestiging te hebben. Wat mij wel al meteen opviel was hoe donker de teststreep kleurde. Ik testte op exact dezelfde dag als bij Elliot (telkens op 3 weken en 6 dagen ver) maar het verschil was heel groot…

testen

Ik herinner mij dat ik die test aan mijn moeder toonde en in de januarigroep postte en grappend iets zei in de aard van ‘Straks is dat nog nen tweeling, seg!’ Enkele dagen later liet ik, opnieuw op exact dezelfde termijn als bij Elliot, een bloedafname doen. Mijn hcg was zogoed als dubbel zo hoog als 2 jaar ervoor. De huisarts zei dat dat op zich niks hoefde te betekenen, dat hCG van vrouw tot vrouw en zelfs van zwangerschap tot zwangerschap kan verschillen. Ik stond er dus nog niet al te veel bij stil en was gewoon blij dat mijn hCG op in de 1000 stond in plaats van de luttele 17 die het de maand ervoor was geweest. Bij de gynaecoloog kon ik pas langs op 8w5d dus het was nog eventjes wachten doordat ik al zo vroeg wist dat ik zwanger was. Een beetje bang afwachten ook wel, want na de maand ervoor was ik bang dat het opnieuw mis zou lopen. Toch sprak ik mijzelf moed in: dat zou toch wel geen twee keer na elkaar gebeuren? Net zoals bij Elliot kwam het idee van een tweeling soms ineens in mij op, maar aangezien dat bij Elliot ook niets bleek te zijn, zou dat nu ook wel het geval zijn, dacht ik.

27 november. Twee dagen na de verjaardag van Klaas. Mijn langverwachte afspraak bij de gynaecoloog. We waren maar nipt op tijd, dus ik was voor de deur uitgestapt terwijl Klaas parkeerplaats ging zoeken. Ik ging al binnen en sloeg een babbeltje met de gynaecoloog. Ze zei dat ze de maand ervoor een bloedresultaat van mij had zien passeren, maar dat dat eigenlijk zelfs niet echt een miskraam was geweest, dat dat vruchtje wellicht zelfs niet eens was ingenesteld. We praatten over de mythe van het extra vruchtbaar zijn na een miskraam en dat zij dat in haar praktijk inderdaad wel vaker zag. En ik vertelde over mijn donker teststreepje, het hoge hCG en zei: ‘Straks is ‘t nen tweeling, haha hoho!’ Ze lachte een beetje en zei ‘Joah, we zullen straks eens zien, hé.’ Klaas kwam binnen, kreeg felicitaties en ik mocht plaatsnemen op de tafel voor de echo. Ik was zenuwachtig. Mijn grootste bekommernis was het hartje. Dat zou toch wel kloppen, hé? Ik moest en zou een kloppend hartje zien en horen. De gynaecoloog keek wat rond en ik zag twee vlekjes. Omdat ze de echostaaf nog wat heen en weer aan ‘t bewegen was dacht ik dat ze nog geen duidelijk beeld had en dat ik gewoon een hoofdje en voetjes zag. En ineens zei ze een beetje onwennig: ‘Ja… ‘t Zijn er twee…’

echo

Man. Mijn kin zakte op de grond, ik keek verbluft naar Klaas en zei: ‘Wá?! Gódverdomme!’ (Sorry, moeke. :)) Ik vroeg meteen of ze kon zien of het eeneiig of twee-eiig was, maar ze wou eerst checken of alles ok was. Gelukkig zat de grootte van de kindjes netjes op schema en in plaats van dat ene kloppende hartje dat ik wou horen en zien, kregen we er twee voorgeschoteld. Daarna kon ze ook meteen vertellen dat de kindjes eeneiig waren. Ze rondde haar onderzoek af en toen ik weer naar Klaas keek (die zat naast mij, aan de andere kant van het beeldscherm) zag ik die met gekruiste armen helemaal onderuitgezakt op zijn stoel zitten, haha. Grappig en triestig tegelijk, en een torenhoog cliché. :)

Na extra info gekregen te hebben (meer controles bij de gynaecoloog, verplichte rust vanaf ongeveer halverwege de zwangerschap en zeker niet thuis bevallen) konden we weer naar huis. We begonnen te panikeren en Klaas freakte dat we zeker nog moesten verhuizen voor de kindjes geboren werden en dat hij onze break zou moeten inruilen voor een lichte vracht. Ik was ook met de praktische kant bezig, maar bij mij was het meteen veel emotioneler. Hoe zouden we dat doen, zo met twee kindjes tegelijk?

We zijn er heel de zwangerschap vrij positief over gebleven. Er worden elke dag tweelingen (meerlingen zelfs) geboren en die ouders krijgen dat toch ook gebolwerkt? Dan zou dat ons vast ook wel lukken. En we hadden Elliot al, onze eerste pannenkoek, en dus hadden we al wat voeling met baby’s en peuters opvoeden. Een pamper verversen zou sowieso geen 20 minuten meer duren. Wanneer we mensen vertelden dat we een tweeling verwachtten, kregen we heel uiteenlopende reacties. Sommigen keken ons vol medelijden aan en reikten ons de wel heel steunende woorden ‘Liever gij dan ik’ of ‘Amai, ge zult weten wat doen’ aan. Daar waren we dus echt niks mee en het gaf ons ook een heel ongemakkelijk gevoel. Maar honestly, wellicht zou ik zelf ook zoiets antwoorden als iemand mij vertelde dat ze zwanger was van een tweeling, want tja, het zál ook gewoon echt zwaar worden, hé? Normaal dat dat ook effectief uitgesproken wordt, denk ik dan. Er waren zelfs enkele mensen die vroegen ‘of we daar iets speciaals voor hadden gedaan’. Bij een tweeling denkt iedereen heel vaak meteen aan een vruchtbaarheidsbehandeling, maar dat was dus niet het geval. Onze meisjes zijn ook niet twee-eiig, wat je bij vruchtbaarheidsbehandelingen wel vaker ziet. Maar goed, op die vraag had ik dus altijd zin om te antwoorden: ‘Wel ja, ik wou heel graag een tweeling, dus we hadden telkens twee keer na elkaar seks en daarna ging ik een kwartier in handenstand staan.’ Haha! Anderen zeiden dan weer dat ze jaloers waren en dat ze zelf altijd een tweeling hadden gewild. Voor die groep mensen heb ik maar één boodschap: ‘You’re crazy.’ Haha! Nee, echt. Vroeger, toen Elliot er nog niet was, zei ik ook dat ik een tweeling wel zag zitten. Dan was ik er in één keer vanaf. Maar eens Elliot geboren werd,  zag ik in dat ik echt geen tweeling zou willen. En als ik er dan toch een zou ‘moeten’ krijgen, dan liefst geen eeneiige. En als het dan toch een eeneiige ‘moest’ zijn, dan liefst geen twee meisjes. Zot, hé? Precies een voorgevoel. :)

meisjes

En zo kom ik eigenlijk bij de nabeschouwing, de ‘Hoe zou het nog zijn met… die van Huizeke Sluizeken die een tweeling kregen?’ Wel ja, het is zwaar, hé. We zien onze dochters belachelijk graag, we zouden hen voor geen geld ter wereld meer willen missen, maar het is verdorie hard. Ik zou niet zeggen dat ik op een grijze wolk zit, maar echt suikerroze is ze toch ook niet. Misschien een heel licht poederroos? Fysiek is alles hier a-okay. Ik ben supergoed hersteld, heb van bijna niets nog last, maar mentaal is het een ware uitputtingsslag, vind ik. En da’s ook een beetje de reden dat ik deze post wou schrijven. Ik begon mij de laatste weken te realiseren dat het voor diegenen die mij volgen op Facebook of Instagram vast lijkt alsof wij echt keihard aan ‘t genieten zijn van onze kindjes, alsof alles van een leien dakje loopt en alsof we the dream aan het liven zijn. Maar zo voelt het niet. Dus elke keer als ik een mierzoete foto van een van de kindjes postte, voelde ik me alsof ik de boel aan het bedriegen was. Alsof ik de schone schijn wou ophouden.

Net zoals veel kersverse moeders ben ik ondertussen (want bij mij moet dat gevoel altijd een beetje rijpen, nog zo’n taboe) smoorverliefd op mijn dochters, net zoals ik dat indertijd was op Elliot. En dus gooi ik quasi dagelijks fotootjes van hen op het wereldwijde web. Maar hoe verliefd ik ook ben, toch is het zwaar. Na Elliots geboorte leerde ik het Natuurlijk Ouderschap kennen en als je doordrongen bent van het feit dat je je kind niet wil laten huilen en zo veel mogelijk tegemoet wil komen aan zijn/haar behoeften, dan hoef ik er geen tekeningetje bij te maken dat een tweeling krijgen een extra uitdaging is, hé? De meisjes huilen veel vaker dan ik zou willen en dat is niet omdat ze huilbaby’s zijn, maar simpelweg omdat ik nu eenmaal maar één persoon met twee handen ben. En hoewel we tijdens de zwangerschap zeiden dat we voor elk kind een arm hadden (en dan nog een arm over hadden), heb je voor zulke mini’s 2 handen voor 1 baby nodig. En dat betekent dus dat ik 2 handen te weinig heb. En dan reken ik Elliot nog niet mee, die uiteraard ook aandacht wil… Ik voel mij elke dag tekortschieten, omdat ik één baby aan ‘t voeden ben en de andere plots wakker wordt en ook begint te huilen en dan moet wachten. Omdat ze soms allebei moeite hebben om in slaap te vallen en het steeds moeilijker wordt om ze tegelijkertijd te troosten en in slaap te wiegen (want in ‘t begin waren ze écht mini en konden ze met gemak allebei op mijn borst liggen en zo in slaap vallen). Omdat ik Elliot 20 keer op een dag moet zeggen dat hij eventjes moet wachten want dat ik met de zusjes bezig ben. Omdat de zusjes aan het wenen zijn omdat Elliot aandacht nodig heeft. Elke dag voel ik mij falen omdat ik voel dat ik het zelf niet klaargespeeld krijg en het uitgerekend dat is dat ik zou willen: op mijn eentje voor onze kindjes zorgen zonder dat ik hulp moet vragen aan anderen. Klaas gaat overdag uiteraard werken, maar gelukkig wonen we nu bij mijn ouders omdat we later dit jaar gaan bouwen. Maar binnenkort is ook hun verlof voorbij en dan sta ik er weer alleen voor. En dat jaagt mij angst aan, want doe ik mijn meisjes niet tekort? Ben ik wel goed genoeg en zorg ik wel goed genoeg voor hen? Voelen ze zich geliefd in plaats van verwaarloosd? Is Elliot nog wel gelukkig? Allemaal gedachtes waarvan ik weet dat ze irrationeel zijn, maar toch… Moeder worden doet wat met een vrouw, hé?

drie

Een belachelijke lange post die eigenlijk heel kort kan samengevat worden: ik hou even hard van mijn meisjes als ik tijdens de zwangerschap had verwacht, maar het is ook precies even zwaar als ik had verwacht. En zo denk ik tegenwoordig elke dag vol heimwee terug aan hoe gemakkelijk het was toen Elliot een baby was en ik maar voor 1 kindje moest zorgen. En dat ik dat toen ook vaak zwaar vond en dat alles blijkbaar relatief is. This too shall pass. Allechance dat ze zo schattig en mooi zijn, die kinders van ons. :)

Lily-Rose & Lucy-Mae | 4-6 weken

Dit ging oorspronkelijk over hun 4 weken gaan, maar toen was ik ineens een week alleen thuis met hen en stopte Elliot met naar de opvang te gaan. Toen we hun 6-wekenfoto begonnen te naderen, vond ik het belachelijk om eerst nog een post over 4 weken te schrijven, dus besloot ik beide foto’s maar te bundelen. Uiteindelijk ben ik dan zelfs nog supergoed bezig, want bij Elliot postte ik gewoon één groot verslag van 1 tot 12 weken. Ge moet niet vragen hoe ik er toen aan toe was. ;)

4 weken

6 weken

Voor wie het zich afvraagt (iedereen waarschijnlijk :)): bovenaan zie je Lucy-Mae links en Lily-Rose rechts, onderaan is het net omgekeerd. Ze lijken heel goed op elkaar en sommige dagen vind ik ze haast identiek, maar hun 6-wekenfoto bewijst volgens mij toch duidelijk dat ze écht wel uit elkaar te houden zijn. :) Lucy-Mae heeft een boller gezichtje gekregen, wat gek is aangezien zij steevast de lichtste van de twee is. Lily-Rose heeft ook meer en langer haar, maar dat valt op foto niet zo hard op als in ‘t echt. Ook de vorm van hun oogjes vind ik tegenwoordig verschillend. Dat was een aantal weken geleden nog niet, zoals je ziet op de foto’s hieronder.

foto 1

foto 6

Waar ik op 2 weken nog kon schrijven dat ze niets anders deden dan eten en slapen, is dat nu toch al een beetje veranderd. Ze zijn al eens af en toe een kwartier à een halfuur wakker, maar meer dan 1 of 2 keer per dag gebeurt dat nu toch ook niet, denk ik. Ze slapen dus nog steeds zeer veel, maar wat wel veranderd is, is dat ze nu veel vaker op ons willen liggen. Het gebeurt vaak dat ze in hun park niet echt content zijn en dat we ze bij ons moeten nemen. Of nog zieliger: dat er eentje gelukzalig ligt te slapen maar dat de andere het lastig heeft en dan de schone slaapster dreigt wakker te maken. Soms lijkt het dus alsof samen slapen niet iets zal zijn dat voor eeuwig zal blijven werken. Maar bon, ze zijn nog maar 6 weken, dus we zien wel. :) ‘s Nachts slapen ze ook bij ons en ook dan gebeurt het heel vaak dat er eentje in onze armen ligt, of dat we er elk eentje vasthebben. Ik vind dat eigenlijk niet erg, als ze nood hebben aan een arm rond hun lijfje geef ik hen dat graag zodat ze zich geborgen voelen en goed slapen (en ons ook laten slapen ;)). Soms zijn ze er ok mee om gewoon bij ons te liggen, maar niet in onze armen, en ook dat vind ik niet zo erg. Het kan deugd doen om eens “vrij” te slapen. :)

foto 2

Hierboven Rosie, hieronder Lulu. <3

foto 3

‘s Nachts laten ze nu meestal een blok van 3 à 4 uur tussen de voedingen en ook overdag beginnen ze eerder om de 2,5-3 uur te komen in plaats van om de 2 uur. Daardoor zijn er nu iets minder voedingen dan helemaal in ‘t begin, maar ik denk dat ik elke dag toch nog wel zeker aan 10-11 borstmomenten per baby kom. Ik ga wel eens opnieuw beginnen met het netjes bij te houden, want ik ben wat lakser geworden en heb er daardoor nu niet echt zicht meer op. De afgelopen 2 nachten dacht ik trouwens dat ze doorgeslapen hadden van middernacht tot 6 uur. Klaas zei na die eerste nacht dat ze rond 3u nochtans hadden gedronken, maar ik had daar hoegenaamd geen herinnering aan, en hij was het ook niet meer zeker. Maar vanochtend dacht ik dus wéér dat ze doorgeslapen hadden. En toch zei Klaas dat hij pas om 3 uur was komen slapen en dat een van de meisjes toen malcontent was en dat ik haar toen heb aangelegd. Maar opnieuw: ik herinner mij dat totaal niet, terwijl Klaas zegt dat hij is komen slapen omdat er eentje lag te wenen en dat ze bij hem niet stil werd en dat hij haar toen aan mij heeft gegeven om te laten drinken. Ik ben dus echt in de war, want over ‘t algemeen ben ik degene die zich echt nog goed dingen herinnert van ‘s nachts terwijl Klaas daar veel te slaapdronken voor is. Maar bon, zelfs als ze zouden doorslapen, zit ik nog aan voldoende voedingen. En als ze niet doorslapen is ‘t ook niet erg, want blijkbaar denk ik dan toch dat ze wel hebben doorgeslapen. Haha!

foto 9

foto 10

Waar ik nu het meest naar uitkijk is het moment dat ze bewust gaan beginnen lachen. Elliot was net geen 3 weken toen hij dat voor het eerst deed, maar hij kwam natuurlijk al 10 dagen te laat terwijl de meisjes meer dan 3 weken te vroeg waren. Technisch gezien kan ik dat dus nu pas beginnen verwachten bij hen. Wat ze wel al enkele weken doen is LUIDOP lachen in hun slaap. :o Ik dacht eerst dat dat iets anders was, maar nee, ‘t is echt lachen. Wie mij volgt op Instagram heeft het filmpje wellicht wel zien passeren. En als je ‘t nog niet zag: zeker eens gaan kijken! ‘t Is echt belachelijk schattig. :)

foto 4

Ons viergeslacht. Zie hoe fier mijn mémé eruitziet. <3

Oh ja, nog efkes wat statistieken: in mijn laatste post vertelde ik dat Lily-Rose en Lucy-Mae 14 dagen na hun geboorte respectievelijk 3 kg en 2,9 kg wogen. 20 dagen later, ze waren toen net een maand geworden, was dat al gestegen naar 4,090 kg en 4,010 kg. Sinds hun geboorte, iets meer dan een maand voor die laatste weging, waren ze dus 1,440 kg en 1,390 kg bijgekomen. Ik weet dat je als borstvoedende mama tegenwoordig niet te hoog meer van je toren mag blazen, want je zou weleens niet-borstvoedende mama’s tegen de borst kunnen stuiten (no pun intended), maar foert: ik ben daar wel superfier op, ja. :) Ik vind het wel trouwens fijn dat ze zo gelijk bijkomen ook, ze schelen eigenlijk nooit meer dan een 100 gram. Benieuwd of dat altijd zo gaat blijven! Op 3,5 weken waren ze allebei 52 cm, 4 en 3 cm gegroeid dus. Het mag dus duidelijk zijn dat ze van graatmagere borelingen al geëvolueerd zijn naar malse baby’s met heerlijke plooitjes. Zie naar die armpjes hieronder!

foto 8

En nog iets praktisch: we gingen al 2 keer naar de winkel met alle drie de kindjes. Elliot zat telkens in de winkelkar en de meisjes zaten de eerste keer in de buggy en de tweede keer in de draagdoek. Ging allebei even vlot en was eigenlijk zeker voor herhaling vatbaar. Nu zijn ze natuurlijk nog heel klein, ‘t zal wel zo simpel niet meer zijn eens ze wat ouder worden…

foto 5

foto 7

Zie zo, eindelijk weer geüpdatet! Hopelijk is de volgende post er gewoon eentje over 8 weken in plaats van 8 tot 10. :)